CP pallets

 

Een CP pallet of Chemische Pallet is een van de vele soorten plastic pallets. De CP pallet is bedoeld om eenheid te brengen in de pallets die men gebruikt voor de chemische en kunststofindustrie in Europa. CP pallets worden ook in vele andere industrieën gebruikt. Een belangrijke eigenschap van de CP-pallet is dat ze hun economische waarde behouden. De CP pallets hebben andere kenmerken dan een ‘gewone’ pallet, maar op het eerste gezicht lijken ze precies hetzelfde. Waarom heeft de CP pallet dan een andere benaming en waarin verschilt de CP pallet van de gebruikelijke pallet?

 

Inhoudsopgave

 

Wat zijn CP pallets?

De CP in CP pallets staat voor Chemical Pallets of de Chemische Pallet. Deze pallets worden voornamelijk in de chemische industrie gebruikt. Chemische pallets zijn er in negen verschillende uitvoeringen en oorspronkelijk ontwikkeld. Speciaal voor gebruik door de Europese chemische en kunststofindustrie. Het was van groot belang om de enorme verscheidenheid aan pallets te harmoniseren. Vandaag de dag worden chemische pallets niet alleen meer gebruikt in de chemische industrie. Ook in vele andere industrieën. Ze behouden net al als de bekende europallets een hoge economische waarde.

Wat zijn de afmetingen van CP pallets?

De standaard van CP Pallets bestaat uit 9 verschillende modellen. Deze modellen worden aangeduid met CP1 t/m CP9. In onderstaande lijst staan de afmetingen van de verschillende CP pallet modellen aangeduid. Het zal u opvallen dat sommige modellen dezelfde afmetingen hebben. Het verschil zit hem dan in de constructie van de pallet.

Type CP pallets

Afmetingen CP pallets

CP1 pallets
1000 x 1200 mm
CP2 pallets
800 x 1200 mm
CP3 pallets
1140 x 1140 mm
CP4 pallets
1100 x 1300 mm
CP5 pallets
780 x 1140 mm
CP6 pallets
1000 x 1200 mm
CP7 pallets
1100 x 1300 mm
CP8 pallets
1140 x 1140 mm
CP9 pallets
1140 x 1140 mm

 

Waar worden CP pallets vooral voor ingezet?

Voor welke doeleinden worden CP pallets dan precies ingezet? CP pallets gebruikt men voor het verplaatsen van vaten met bepaalde vloeistoffen, zakgoed, octabins en zogenaamde big-bag zakken. Deze zakken gebruiken ze voor het transport van grondstoffen zoals poeders en ander fijn materiaal in korrel- of granulaatvorm.

Hieronder staan enkele algemeenheden over elk van de CP-uitvoeringen. Toepassing en keuze van de juiste CP pallets kan toch van meer factoren afhankelijk zijn.

CP1 pallet en CP6 pallet:

De CP1 pallets en CP6 pallets gebruikt men voor het vervoer met zakgoed en dozen. De afmeting van beide pallets is 1000 x 1200 mm. Het belangrijkste verschil tussen de CP1 en CP6 pallet is het verschil in onderdek. De CP1 heeft 3 runners. De CP6 wordt door zijn rondlopend onderdek en hierdoor gelijkmatigere verdeling van de lading vaker gebruikt als men ze stapelt.

CP3 pallets en CP9 pallets:

De CP3 en CP9 pallets gebruikt men voor vaten, octabins en bigbags. De afmeting van beide pallets is 1140 x 1140 mm. De CP3 pallet is de versie met 3 onderlatten en de CP9 heeft net als de CP6 weer een rondlopend onderdek.

CP4 pallet en CP7 pallet:

De CP4 en CP7 pallets zijn er voor het vervoer van zakgoed. De afmeting van beide pallets is 1100 x 1300 mm. Ook hier is het verschil tussen de cijfers weer het onderdek waarbij CP4 de uitvoering is met 3 onderlatten. De CP7 pallet heeft daarentegen 6 onderlatten, Deze noemt men ook vaak rondloper.

CP5 pallet

De CP5 pallet wordt met een standaardafmeting van 780 x 1140 mm vaak gebruikt voor het transport in containers.

CP8 pallet

De CP8 pallet is als het gaat om afmeting en onderdek gelijk aan de CP9 pallet. De CP8 pallet heeft alleen in het bovendek een gat waardoor deze pallet uitermate geschikt is voor bigbags met onderlossing.

 

voorbeeld cp pallet CP3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat zijn de voordelen van CP pallets uit kunststof

  1. Steeds meer bedrijven actief in de chemische industrie kiezen voor CP pallets gemaakt van 100% gerecycled kunststof. De voordelen van deze pallets zijn ontelbaar. Onderstaand een kort overzicht van de voordelen. CP pallets uit kunststof dragen bij aan duurzaamheid. In tegenstelling tot houten CP pallets, worden kunststof CP pallets meestal uit één stuk, dan wel hooguit twee delen gemaakt. Dit betekent dat er geen zwakke plekken zijn in de verbindingen;
  2. CP pallets uit kunststof hebben geen spijkers of schroeven die de goederen kunnen beschadigen. Daarnaast is ook splintervorming niet mogelijk wat ook weer ten goede komt aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van de vaak kostbare producten en grondstoffen die men op kunststof CP pallets vervoerd;
  3. Ook de levensduur van kunststof pallets is over het algemeen langer dan die van houten pallets. in de praktijk zien wij dat dit vaak meer dan 10 jaar is;
  4. Een volgende belangrijk aspect om over te stappen op CP pallets uit kunststof is dat deze eenvoudiger gereinigd worden dan houten en dat vocht geen invloed heeft op de fysieke eigenschappen van de CP pallets. Hierdoor is het gewicht en maatvoering altijd constant wat belangrijk is bij het automatisch verwerken op rollerbanen. Hierdoor zijn ze eel eenvoudiger in proces en logistiek toe te passen;
  5. Tot slot: CP pallets gemaakt uit kunststof zijn zeer duurzaam en na hun volledige levensduur weer 100% recyclebaar, iets wat door de opkomst van dede circulaire economie en terugdringen van het gebruik van nieuwe grondstoffen steeds belangrijker wordt. Bij het ontwerpen van de Q-Pall pallets houden wij daarom bij het ontwerp al rekening met hergebruik. De nieuwe generatie kunststof pallets van Q-Pall worden daarnaast tegenwoordig ook zo ontworpen dat dat ze waar mogelijk gerepareerd worden. Aan het einde van de levenscyclus recyclen ze de kunststof pallets tot korrels om hier vervolgens weer nieuwe CP pallets van te maken. 

Wat zijn mogelijke alternatieve voor CP pallets?

De CP pallets zijn in het bijzonder voor de chemische industrie ontwikkeld. Omdat het hier de "standaard" is zal men ook zoveel mogelijk gebruikmaken van één van de hierboven genoemde type. Nu is het niet zo dat men geen andere kunststof pallets gebruikt.. Bent u dus niet op zoek naar een specifieke CP pallet dan kunt u ook in ons overzicht kijken naar de meest geschikte kunststof pallet voor uw toepassingen.

 

Meer informatie over CP pallets?

Wilt u meer informatie over CP pallets, vrijblijvend een offerte aanvragen of CP pallets kopen? Met het grootste aanbod in de markt kunnen wij u bij Q-Pall altijd helpen. Neem contact met ons door een mail te sturen naar info@qpall.com of door te bellen naar 0413-353 111

Helaas
We hebben geen producten kunnen vinden.
Offerteaanvraag
Toegevoegd aan offerteaanvraag
We hebben nog geen zoekresultaten gevonden.
Categorieën
Producten