CP pallets

Een CP-pallet of Chemische Pallet is een van de vele soorten plastic pallets. De CP-pallet is bedoeld om eenheid te brengen in de pallets die men gebruikt voor de chemische en kunststofbranche in Europa. CP-pallets worden ook in vele andere industrieën gebruikt. Een belangrijke eigenschap van de CP-pallet is dat ze hun economische waarde behouden. De chemiepallets hebben andere kenmerken dan een ‘gewone’ pallet, maar op het eerste gezicht lijken ze precies hetzelfde. Waarom heeft de pallet dan een andere benaming en waarin verschilt de CP-pallet van de gebruikelijke pallet?


Wat zijn CP pallets?

De CP in CP-pallets staat voor Chemical Pallets of de Chemische Pallet. Deze pallets worden voornamelijk in de chemische industrie gebruikt. Chemische pallets zijn er in negen verschillende uitvoeringen en oorspronkelijk ontwikkeld. Speciaal voor gebruik door de Europese chemische en kunststofbranche. Het was van groot belang om de enorme verscheidenheid aan pallets te harmoniseren. Vandaag de dag worden chemische pallets niet alleen meer gebruikt in de chemische industrie. Ook in vele andere industrieën. Ze behouden net al als de bekende europallets een hoge economische waarde.


Wat zijn de afmetingen van CP-pallets?

De standaard van CP Pallets bestaat uit 9 verschillende modellen. Deze modellen worden aangeduid met CP1 tot en met CP9. In onderstaande lijst staan de afmetingen van de verschillende pallet modellen aangeduid. Het zal u opvallen dat sommige modellen dezelfde afmetingen hebben. Het verschil zit hem dan in de constructie van de pallet.

Type CP-pallets

Afmetingen CP-pallets

CP1 pallets 1000 × 1200 mm
CP2 pallets 800 × 1200 mm
CP3 pallets 1140 × 1140 mm
CP4 pallets 1100 × 1300 mm
CP5 pallets 780 × 1140 mm
CP6 pallets 1000 × 1200 mm
CP7 pallets 1100 × 1300 mm
CP8 pallets 1140 × 1140 mm
CP9 pallets 1140 × 1140 mm


Waar worden CP-pallets vooral voor ingezet?

Waar worden CP pallets dan precies ingezet? CP pallets gebruikt men voor het verplaatsen van vaten, opgezakte producten, octabins en zogenaamde bigbags. Big-bags worden gebruikt voor het transport van grondstoffen zoals poeders en ander fijn materiaal in korrel- of granulaatvorm.

Hieronder staan enkele algemeenheden over elk van de CP-uitvoeringen. Toepassing en keuze van de juiste pallet kan toch van meer factoren afhankelijk zijn.

CP1 pallet & CP6 pallet:

De CP1 pallets en CP6 pallets gebruikt men voor opgezakte producten en vervoer van dozen. De afmeting is 1000 × 1200. Het verschil tussen de CP1 pallet en CP6 pallet zit hem vooral aan de onderkant in het zogenaamde onderdek. De CP1 pallet heeft drie runners. De CP6 pallet wordt door zijn zes onderlatten, een rondloper, vaker gebruikt als men ze stapelt omdat de lading dan gelijkmatig wordt verdeeld.

CP3 pallets & CP9 pallets:

De CP3 pallet en CP9 pallets gebruikt men voor vaten, octabins en bigbags. De afmeting van beide pallets is 1140 × 1140 mm. De CP3 pallet is de versie met drie onderlatten en de CP9 pallet heeft net als de CP6 pallet weer zes onderlatten, ook wel een rondloper genoemd.

CP4 pallet & CP7 pallet:

De CP4 pallets en CP7 pallets zijn er voor opgezakte producten. De afmeting is 1100 × 1300 mm. Ook hier is het verschil tussen de cijfers weer het onderdek waarbij de CP4 pallet drie onderlatten heeft. De CP7 pallet heeft daarentegen weer zes onderlatten, de zogenaamde rondloper.

CP5 pallet

De CP5 pallet heeft een standaardafmeting van 780 × 1140 mm en wordt vaak gebruikt voor het transport in zeecontainers.

CP8 pallet

De CP8 pallet heeft dezelfde afmetingen en onderdek als de CP9 pallet. De CP8 pallet heeft echter een gat in het bovendek. Hierdoor is de CP9 pallet uitermate geschikt voor bigbags die aan de onderkant worden gelost.

 

voorbeeld cp pallet CP3 

De 5 belangrijkste voordelen van CP-pallets uit kunststof

  1. Steeds meer bedrijven in de chemische industrie nemen pallets gemaakt van 100% gerecycled kunststof. De voordelen van deze pallets zijn ontelbaar. CP-pallets uit kunststof dragen direct bij aan duurzaamheid waarbij dit bij de houten pallets veel minder is. Kunststof pallets worden verder meestal uit een stuk gemaakt, dan wel hooguit uit twee delen. Dit betekent minder zwakke plekken in de verbindingen;
  2. CP-pallets uit kunststof hebben geen spijkers of schroeven die de goederen kunnen beschadigen. Daarnaast is ook splintervorming niet mogelijk wat ook weer ten goede komt aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van de vaak kostbare producten en grondstoffen die men op kunststof pallets vervoerd;
  3. Ook de levensduur van kunststof pallets is over het algemeen langer dan die van houten pallets. In de praktijk zien we dat dit vaak meer dan 10 jaar is;
  4. Een ander voordeel van het gebruik van CP-pallets uit kunststof is dat ze makkelijker schoon te maken zijn dan houten pallets, en dat vocht geen invloed heeft op de afmetingen, gewichten en eigenschappen van de CP-pallets. Dit is belangrijk bij het automatisch verwerken op rollerbanen. Hierdoor zijn ze veel eenvoudiger in het gehele logistieke proces toe te passen;
  5. Tot slot: CP-pallets gemaakt uit kunststof zijn zeer duurzaam en na hun volledige levensduur weer 100% recyclebaar, iets wat door de opkomst van de circulaire economie en terugdringen van het gebruik van nieuwe grondstoffen steeds belangrijker wordt. Bij het ontwerpen van de Q-Pall pallets houden we daarom bij het ontwerp al rekening met hergebruik. De nieuwe generatie kunststof pallets van Q-Pall worden daarnaast tegenwoordig ook zo ontworpen dat dat ze waar mogelijk gerepareerd worden. Aan het einde van de levenscyclus recyclen we de kunststof pallets tot korrels om hier vervolgens nieuwe kunststof pallets van te maken. 


Wat zijn mogelijke alternatieve voor CP pallets?

De CP pallets zijn in het bijzonder voor de chemische industrie ontwikkeld. Omdat het hier de "standaard" is zal men ook zoveel mogelijk gebruikmaken van één van de hierboven genoemde type. Nu is het niet zo dat men geen andere kunststof pallets gebruikt. Bent u dus niet op zoek naar een specifieke pallet dan kunt u ook in ons overzicht kijken naar de geschiktste kunststof pallet voor uw gebruik.

 

Meer informatie of CP pallets kopen?

Wilt u meer informatie over CP pallets, vrijblijvend een offerte aanvragen of wilt u CP pallets kopen? Met het grootste aanbod in de markt kunnen we u bij Q-Pall altijd helpen. Neem contact met ons op door een mail te sturen naar info@qpall.com of door te bellen met onze specialisten op telefoonnummer 0413-353 111?

Helaas
We hebben geen producten kunnen vinden.
Offerteaanvraag
Toegevoegd aan offerteaanvraag
We hebben nog geen zoekresultaten gevonden.
Categorieën
Producten