Kunststof pallet begrippenlijst FAQ

Welkom bij onze FAQ-sectie, waar we veelvoorkomende en terugkerende vragen over pallets, met een specifieke focus op kunststof pallets, beknopt hebben samengevat. Hier vindt u heldere uitleg en informatie over termen die vaak in verband worden gebracht met pallets in het algemeen. Mocht u andere vragen hebben of specifieke informatie zoeken die niet in onze FAQ is opgenomen, aarzel dan niet om direct contact met ons op te nemen. Ons team staat klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van de benodigde informatie. U kunt ons eenvoudig bereiken via telefoon of e-mail. Wij streven ernaar om u volledig te ondersteunen bij het vinden van de juiste oplossingen voor uw palletbehoeften. 

Kunststof pallets worden gefabriceerd uit polymeren, met name polyetheen (HDPE) en polypropeen (PP). Het meest gebruikelijke materiaal is het stevige polypropeen, eventueel in combinatie met polyetheen. Bij Q-Pall worden inmiddels al onze kunststof pallets vervaardigd met gerecycled materiaal. Afhankelijk van de toepassing, eenmalig of meermalig gebruik, wordt een andere mix van materialen toegepast. Ook de zogenaamde poolpallet kent een unieke samenstelling, mogelijk aangevuld met specifieke additieven. In onze kunststof pallets maken we gebruik van gerecycled PE-HD #2 zoals ook in de afbeelding te zien is. Waar het precies voor staat, kunt u lezen in dit artikel.

Doordat onze plastic pallets volledig uit kunststof bestaan, zijn ze aan het einde van hun levensduur volledig recyclebaar. Het recyclen van kunststof pallets draagt bij aan een duurzamere en milieuvriendelijkere aanpak. Onze pallets, die voor 100% uit kunststof bestaan, ondersteunen circulaire processen doordat ze herhaaldelijk gerecycled kunnen worden. In situaties waar pallets moeten voldoen aan strikte eisen, zoals wetgeving met betrekking tot voedselveiligheid, kunnen ze indien nodig vervaardigd worden van nieuw PP of HDPE. Zo bent u altijd verzekerd van de hoogste kwaliteit en conformiteit met alle relevante normen.

 

ESD staat voor 'elektrostatische ontlading', waarbij een razendsnel miniatuurvonkje ontstaat. Dit kan gebeuren wanneer een statisch geladen object in contact komt met een geleider. Kunststof pallets kunnen statisch geladen worden door minimale wrijving, wat in explosiegevaarlijke omgevingen een groot risico vormt met het oog op ESD. Daarnaast kan ESD leiden tot vroegtijdige storingen van elektronische goederen, wat eveneens ongewenst is.

Om deze risico's te minimaliseren, biedt Q-PALL de mogelijkheid voor ESD-veilige pallets. Deze pallets, vervaardigd op basis van HDPE of PP-polymeerhars met speciale carbon black toevoegingen, kunnen worden geproduceerd om te voldoen aan specifieke eisen. De haalbare weerstandsniveaus worden zorgvuldig afgestemd om een veilige omgeving te waarborgen. Neem contact met ons op voor meer informatie of specifieke vereisten voor uw toepassingen.

Voorwerpen van kunststof, waaronder plastic pallets, kunnen door wrijving statisch geladen worden. Deze lading verdwijnt doorgaans bij contact met een ander type materiaal. Een bekend voorbeeld hiervan in het dagelijks leven is het ervaren van een elektrische schok bij het openen van een autoportier. In het geval van pallets is deze statische lading echter zeer onwenselijk. Statisch geladen voorwerpen trekken stof aan, wat de houdbaarheid of kwaliteit van de lading kan beïnvloeden. Voor elektronische producten kan statische elektriciteit zelfs onherstelbare schade veroorzaken.

Om deze problemen te voorkomen, kan Q-PALL de pallets evetueel voorzien van een gebalanceerde combinatie van synergetische antistatische additieven, die de oppervlaktegeleiding van polyetheen direct verminderen. Neem contact met ons op voor meer informatie of specifieke vereisten voor uw toepassingen.

Klikbare onderlatten zijn een handige optie voor specifieke toepassingen. Hier is een overzicht van situaties waarin ze nuttig zijn:

Toepassing:

 • Monteren op de Q-pall Light Serie Pallets: Klikbare onderlatten kunnen eenvoudig zelf worden gemonteerd op pallets uit onze Light Serie.

Voordelen:

 • Nestbaarheid: Door deze klikbare onderlatten toe te voegen, kunnen de pallets tijdens transport worden genest. Dit betekent dat ze in elkaar geschoven kunnen worden, waardoor aanzienlijk minder ruimte nodig is. Hierdoor kunnen bedrijven kosten besparen op opslag en transport.

De flexibiliteit van klikbare onderlatten biedt een efficiënte oplossing voor bedrijven die behoefte hebben aan ruimtebesparing tijdens logistieke processen. Als u meer wilt weten over het gebruik van klikbare onderlatten voor uw specifieke situatie, staan wij klaar om uw vragen te beantwoorden.

Onderlatten, ook wel runners genoemd, zijn een essentieel onderdeel van palletconstructies. Ze worden ook wel sleden genoemd en hebben een aanzienlijke invloed op de eigenschappen van een pallet. Hier zijn enkele veelvoorkomende configuraties:

 • 3 Onderlatten:
  • Toepassing: Pallets met drie sleden in de lengte zijn geschikt voor geautomatiseerde hoogbouwmagazijn- en transportsystemen. 

 • 5 Onderlatten:
  • Kenmerken: Een perimetrische bodem zonder dwarslat in het midden, waardoor vorkheftrucks de pallets gemakkelijker kunnen oppakken bij blokstapeling.

 • 6 Onderlatten:
  • Kenmerken: Een bodem met 6 sleden en een kruisdek, die een groot draagvlak bieden aan kunststof pallets. Dit zorgt voor optimale bescherming van de goederen onder de pallet tegen drukplekken en andere beschadigingen. Daarnaast biedt deze bodem maximale stevigheid, waardoor de pallets zeer geschikt zijn voor blokstapeling.

De keuze voor het aantal en de plaatsing van onderlatten is cruciaal en hangt af van de specifieke toepassingen en vereisten. Neem gerust contact met ons op voor verdere informatie of om de meest geschikte palletconfiguratie voor uw behoeften te bespreken

Nestbare pallets zijn pallets die in elkaar geschoven kunnen worden, een eigenschap die ook wel 'nesten' wordt genoemd. Een vergelijkbaar concept is te vinden bij plastic bekers die als een rol van in elkaar geschoven bekers worden verkocht. Door deze nestbare eigenschap nemen de pallets aanzienlijk minder ruimte in beslag tijdens opslag en transport. Dit maakt ze uiterst efficiënt en kosteneffectief, waardoor bedrijven ruimte kunnen besparen en de logistieke processen geoptimaliseerd kunnen worden.

 

Wordt ook wel ‘racking load’ genoemd en is de maximale belasting van een pallet in een palletstelling zonder inlegborden bij een gelijkmatig verdeelde belasting van de pallet. De pallets worden getest met een gelijkmatig verdeelde belasting met zakken van 25 kg. 

 

De dynamische belasting (dynamic load) is de maximale belasting van een pallet tijdens het transport met een vorkheftruck of pompwagen bij een gelijkmatig verdeelde belasting van de pallet. 

De statische belasting (static load) is de maximale belasting van een pallet als deze op een vlakke ondergrond staat. Indien er meerdere pallets gestapeld zijn, is het totale gewicht bepalend voor de belasting op de onderste pallet. 

 

Het draagvermogen van kunststof pallets geeft aan hoeveel totaalgewicht een pallet maximaal kan dragen, oftewel hoe zwaar een pallet belast mag worden. De kwaliteit van de constructie van een pallet speelt een cruciale rol, aangezien een betere constructie vaak resulteert in een hoger draagvermogen in verhouding tot het eigen gewicht.

Het draagvermogen is een van de belangrijkste criteria om uw keuze op te baseren bij het selecteren van pallets voor specifieke toepassingen. Het is echter essentieel op te merken dat de capaciteit op zichzelf niets zegt over de kwaliteit van de pallet. Het is vooral belangrijk dat het draagvermogen van de pallet past bij het beoogde toepassingsgebied waarin ze gebruikt worden. Zo kan er een onderscheid gemaakt worden in statische belasting, dynamische belasting en de belasting van een pallet in stelling. Voor meer gedetailleerde informatie over de draagcapaciteit van specifieke kunststof pallets kunt u onze productdocumentatie raadplegen of contact met ons opnemen.

De carbon footprint van kunststof pallets geeft aan hoe groot de milieu-impact is, uitgedrukt in kilogram koolstofdioxide-equivalent (kg CO2 eq.). Voor alle typen kunststof pallets zijn er Environmental Product Declaration (EPD) documenten beschikbaar.

De uitstoot van broeikasgassen, zoals koolstofdioxide, heeft een negatieve invloed op het klimaat. De meeste CO2-uitstoot vindt plaats tijdens de winning van grondstoffen, het transport van de producten en de productie daarvan. Q-Pall draagt bij aan CO2-reductie door bij elke stap van het proces, van productie tot recycling, deze uitstoot te minimaliseren.

Voor meer informatie over hoe Q-Pall bijdraagt aan CO2-reductie en duurzaamheid, kun je hier meer over lezen in onze Orange Values.

Het bovendek van een kunststof pallet kan naar keuze open of gesloten zijn. Hieronder staan de twee beschikbare opties:

 1. Open Bovendek:

  • Kenmerken: Een pallet met een open bovendek is over het algemeen lichter in gewicht en kan daardoor vaak kostenefficiënter zijn.
  • Toepassing: Deze pallets zijn geschikt voor diverse toepassingen en worden vaak gebruikt in situaties waar gewicht en kostenbesparing een belangrijke overweging zijn.
 2. Gesloten Bovendek:

  • Kenmerken: Pallets met een gesloten bovendek hebben vaak een hoger draagvermogen en bieden extra bescherming tegen doorsijpelen van lading naar onderliggende pallets.
  • Toepassing: Deze pallets zijn bijzonder geschikt voor sectoren zoals de vlees-, grondstoffen- en farmaceutische industrie, waar hygiëne en draagvermogen essentieel zijn. Ze hebben vaak een gladde afwerking aan alle zijden.

De keuze tussen een open of gesloten bovendek hangt af van de specifieke eisen van de lading en de branche. Neem contact met ons op voor verdere informatie of om de meest geschikte optie voor uw toepassing te bespreken.

Zeker! Q-PALL-pallets bieden de mogelijkheid tot uitgebreide personalisatie, waardoor u uw bedrijfslogo opvallend kunt presenteren. Deze aanpassing zorgt ervoor dat de pallets duidelijk herkenbaar zijn als eigendom van uw bedrijf. We maken gebruik van verschillende methoden om dit te realiseren, zoals hot stamping, stansstempels of zeefdruk. Daarnaast kunnen de pallets, indien gewenst, worden vervaardigd in de specifieke kleur van uw bedrijf, wat een uniek merkelement toevoegt.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel aanpassing de visuele identiteit van de pallets verbetert, hier wel kosten aan verbonden zijn. De haalbaarheid van kleuraanpassing kan ook afhankelijk zijn van het gebruik van gerecyclede kunststoffen, aangezien bepaalde kleuren niet mogelijk zijn in sommige gevallen. Neem gerust contact met ons op voor verdere details of om uw specifieke wensen te bespreken.

Lading moet op zijn plek blijven. Sommige verpakte producten zijn van zichzelf erg glad en kunnen op een normale pallet gaan schuiven. Voor zulke ladingen zijn speciale antislip pallets ontwikkeld. Deze voorkomen dat geladen goederen tijdens transport gaan schuiven en zorgen er bovendien voor dat lege, gestapelde pallets steviger staan. Antislip pallets zijn gemaakt van een speciaal TPO polymeer. TPO polymeren, ook wel TPE-O, staat voor ThermoPlastische Elastomeer op Olefinebasis. Deze elastomeren worden toegepast als de conventionele thermoplasten zoals PE en PP niet aan de gewenste eisen van slijtvastheid, taaiheid of frictie voldoen. Door de TPO polymeer is het contactoppervlak van de antislip pallets beduidend stroever en zeer geschikt om gladde ladingen beter op hun plek te houden.

 

De basisafmeting van een pallet wordt weergegeven in breedte (01) en lengte (02). De hoogte (3) is van invloed op het draagvermogen van de pallet: hoe hoger, hoe hoger het draagvermogen. Gemiddelde commerciële pallets hebben een hoogte tussen de 120 en 160 mm. De bodemvrijheid (4) is de hoogte van de uitsparing tussen bovendek en onderkant van de pallet. Normaal gesproken is deze 89 mm, 95 mm of 100 mm. De klossen (5) zijn de ‘steunbalken’ van de pallet. De breedte van de klossen wordt bepaald op basis van de geautomatiseerde transportsystemen, waarbij de regel is dat middenklossen niet breder mogen zijn dan 150 mm. Bij de inrijbreedte (6) wordt rekening gehouden met de afstand van de vorken van vorkheftrucks en pallettrucks volgens de ISO 6780 standaardafmetingen.

De randen van de pallet zijn niet scherp en hoekig, maar rond. Hierdoor kunnen spanbanden, pallettrucks en vorkheftrucks hun werk doen zonder de pallet te beschadigen of zelf beschadigd te raken door toedoen van scherpe randen.

De kosten van kunststof pallets zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte, waarvoor de pallet wordt ingezet, de hoeveelheid die wordt gekocht en de regio waar je de pallets nodig hebt. Dit laatste in verband met de transportkosten. Door gebruik te maken van meerdere fabrieken in Europa heeft Q-Pall altijd een fabriek in de buurt van waaruit onze kunststof pallets worden geleverd waardoor de kosten geminimaliseerd worden en de CO₂-uitstoot sterk verlaagd. Over het algemeen zijn kunststof pallets gemiddeld iets duurder dan houten pallets, maar ze bieden ook voordelen zoals duurzaamheid en herbruikbaarheid, die de hogere kosten kunnen rechtvaardigen.

Heeft u kunststof pallets nodig of bent u onzeker over welke optie het beste bij uw behoeften past? Ons team staat klaar om te helpen. Een simpele prijsaanvraag kan het begin zijn van een probleemloze logistieke oplossing. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij ook u kunnen assisteren bij het maken van de juiste keuze.

Het milieu is belangrijk. We zijn ons steeds meer bewust dat veel van wat wij doen van invloed kan zijn op het milieu en de daaruit voortvloeiende klimaatverandering. Een belangrijk onderdeel daarvan is de uitstoot van CO2, koolstof. Van alle broeikasgassen die de mens uitstoot, is CO2 de belangrijkste. De carbonfootprint is een eenheid voor de CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door het gebruik van fossiele brandstoffen in verkeer, luchtvaart, vervoer, elektriciteitsopwekking, verwarming, enz.

De kwestie van de broeikasgassen houdt veel bedrijven al enige tijd bezig. De uitstoot van broeikasgassen beïnvloedt het klimaat op aarde, zowel op het land, in de zee als in de lucht. Om een goed beeld te krijgen van het milieueffect van kunststof pallets is ook de  carbonfootprint van onze producten berekent. Bij de berekening van de carbonfootprint worden de kooldioxide-equivalenten die nodig zijn om een kunststof pallet te produceren, berekend in kilogrammen (kg CO2-eq.). De meeste CO2-uitstoot is afkomstig van de winning van grondstoffen, maar ook voor het vervoer en de fabricage van producten. Om de ecologische voetafdruk van onze plastic pallets zo laag mogelijk te houden, produceren we onze pallets daarom sinds onze oprichting zo dicht mogelijk bij onze klanten. Door de matrijs naar een van onze fabrieken te verplaatsen en ook onze grondstoffen zo dicht mogelijk bij de locatie van onze klanten te betrekken, besparen we grote hoeveelheden CO2 en houden we onze ecologische voetafdruk zo laag mogelijk. Dit is uniek in de markt.

Kunststof pallets worden vaak geprefereerd boven houten pallets vanwege verschillende voordelen die bijdragen aan het verminderen van risico's en het verbeteren van de efficiëntie en veiligheid in logistieke en opslagomgevingen. Hier zijn enkele redenen waarom kunststof pallets risico's kunnen helpen voorkomen:

 • Houten pallets moeten vaak behandeld en gerepareerd worden om hun hoogwaardige eigenschappen te behouden;
 • Splinters, uitstekende spijkers en kapotte planken kunnen schade aan de zending veroorzaken;
 • Kunststof pallets absorberen geen vloeistoffen, bacteriën of schimmels, wat het risico op besmetting vermindert;
 • Kunststof pallets zijn consistent in grootte en gewicht;
 • Met de aanschaf van kunststof pallets is dat allemaal niet aan de orde en heb je altijd 100% veiligheid.

Q-Pall beheerst de hele keten - productie, distributie en verkoop van kunststof pallets - als geen ander en kan u daarom de technische en logistieke voorwaarden bieden die ook uw bedrijf optimaal laten functioneren. Je kunt de pallets rechtstreeks bij ons als fabrikant kopen of bij een van onze dealers.

Het assortiment kunststof pallets van Q-Pall omvat meer dan 150 producten, die verkrijgbaar zijn in verschillende maten, uitvoeringen en kleuren. Bekende pallets zijn de europallet 80x120cm en de blokpallet 100x120cm. Beide pallet maten zijn er als exportpallet maar worden ook ingezet als poolpallet. Voor het vervoer van producten in zeecontainers worden vaak pallets 1140x1140 gebruikt. Kunststof pallets 1200x1200  worden vaak gebruikt voor de opslag en transport van vaten. Traditioneel worden kunststof pallets 1100x1300 vaak gebruikt in de conservenindustrie. Ten slotte hebben we ook een reeks uitvoeringen die bekend staan als displaypallets. Deze kunststof pallets zijn verkrijgbaar in het formaat 400 x 600 of als halve europallets in het formaat 600 x 800 mm. De meeste pallets zijn verkrijgbaar met een open of gesloten bovendek. Afhankelijk van de toepassing en de technische eisen zijn de kunststof pallets verkrijgbaar als nestbare pallets, met 3, 5 of 6 onderlatten en met of zonder opstaande rand. Bovendien kunnen we de pallets voorzien van uw eigen logo of in een specifieke RAL-kleur. Ook is het mogelijk de pallets te voorzien van zogenaamd antislipmateriaal of ze geschikt te maken voor ESD-toepassingen. 

Onze jarenlange ervaring, ons grote magazijn en onze klantgerichte organisatie staan garant voor uitstekende kunststof pallets met korte levertijden en een uitstekende service. Naast ons uitgebreide standaardassortiment kunststof pallets ontwikkelen we ook klantspecifieke kunststof pallets. Om onze klanten in een leidende positie te houden, ontwikkelen we dan vaak in overleg met hen innovatieve concepten en producten.

Kunststof pallets worden gemaakt via een proces dat bekendstaat als spuitgieten. Dit is een veelvoorkomende methode voor het vervaardigen van kunststof producten, waaronder pallets. Onderstaand een eenvoudige en algemene beschrijving van hoe kunststof pallets worden gemaakt:

  1. Grondstoffen: Het proces begint met de selectie van geschikte grondstoffen bij Q-Pall voor 99% gerecyclede kunststofmaterialen

  2. Smelten: De kunststofkorrels worden in een extruder geplaatst, waar ze worden verhit en gesmolten tot een viskeuze vloeistof. Dit gesmolten kunststofmateriaal wordt onder hoge druk door een spuitgietmachine geleid.

  3. Spuitgieten: In de spuitgietmachine wordt het gesmolten kunststofmateriaal in een vorm of mal geïnjecteerd die de exacte vorm en afmetingen van de pallets bepaalt. Deze mal bestaat uit twee delen - een vormholte en een matrijs. De vormholte bevat de positieve vorm van de pallet, terwijl de matrijs de negatieve vorm is.

  4. Koelen en uitharden: Nadat het gesmolten plastic in de mal is geïnjecteerd, wordt het snel gekoeld door koelkanalen in de mal. Dit zorgt ervoor dat het plastic stolt en in gewenste vorm blijft. De pallets worden meestal in de mal gelaten totdat ze voldoende zijn afgekoeld en uitgehard.

  5. Verwijderen: Zodra de pallets voldoende zijn afgekoeld, worden ze uit de mal verwijderd. Vaak door een robot.

  6. Kwaliteitscontrole: De geproduceerde kunststof pallets worden onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de specificaties en normen die vereist zijn voor hun beoogde gebruik.

  7. Verpakking en distributie: Na de kwaliteitscontrole worden de pallets verpakt en klaargemaakt voor verzending naar klanten of distributeurs.

Dit is in grote lijnen hoe kunststof pallets worden gemaakt via het spuitgietproces. De exacte details kunnen variëren afhankelijk van de specificaties en het ontwerp van de pallets, evenals de gebruikte grondstoffen en productietechnologieën.

Omdat kunststof pallets lichter zijn dan houten pallets, kun je "netto" meer lading vervoeren en dus meer goederen tegen dezelfde kosten. Uiteindelijk betekent dit dat het vervoer van de goederen minder CO2-uitstoot veroorzaakt. Per lading kunnen namelijk meer goederen worden vervoerd. Dit betekent dus dat je lagere brandstofkosten hebt voor je goederentransport. Dit bespaart je bedrijf niet alleen geld, maar je draagt ook bij aan een groenere wereld.

Afhankelijk van het type en het ontwerp van de plastic pallet van je keuze, kan het je aanvankelijk iets meer geld kosten om hetzelfde aantal plastic pallets te kopen als houten pallets. Maar als je kunststof pallets kiest in plaats van houten pallets, bespaar je uiteindelijk veel geld. Dat komt doordat plastic duurzamer is en dus langer meegaat. Een ander belangrijk voordeel is dat kunststof als grondstof altijd waarde zal behouden. We kopen daarom, ook als fabrikant, graag overtollige of beschadigde kunststof pallets van je terug.

 

Kunststof pallets hebben veel voordelen. Hieronder hebben we enkele van de belangrijkste opgesomd 

 • Kunststof pallets zijn kosteneffectief
 • Kunststof pallets verminderen de CO2-uitstoot
 • Kunststof pallets zijn duurzaam
 • Met een kunststof pallet voorkomen je risico's
Offerteaanvraag
Toegevoegd aan offerteaanvraag
We hebben nog geen zoekresultaten gevonden.
Categorieën
Producten