Kunststof pallet begrippenlijst

 

Onderstaand hebben we in het kort een omschrijving gemaakt van veelgehoorde en terugkerende termen die in verband worden gebracht met pallets in zijn algemeen maar vooral ook met kunststof pallets. Mocht u andere zaken tegenkomen twijfel dan niet om ons te bellen of mailen zodat wij ook die vragen voor u kunnen beantwoorden.

 

Afgeronde randen op pallets

 

De randen van de pallet zijn niet scherp en hoekig, maar rond. Hierdoor kunnen spanbanden, pallettrucks en vorkheftrucks hun werk doen zonder de pallet te beschadigen of zelf beschadigd te raken door toedoen van scherpe randen.

 

Afmetingen pallets

 

De basisafmeting van een pallet wordt weergegeven in breedte (01) en lengte (02). De hoogte (3) is van invloed op de hardheid van de pallet: hoe hoger, hoe harder. Daardoor hebben hogere pallets ook meer draagvermogen. Gemiddelde commerciële pallets hebben een hoogte tussen de 120 en 160 mm. De bodemvrijheid (4) is de hoogte van de uitsparing tussen bovendek en onderkant van de pallet. Normaal gesproken is deze 89 mm, 95 mm of 100 mm. De klossen (5) zijn de ‘steunbalken’ van de pallet. De breedte van de klossen wordt bepaald op basis van de geautomatiseerde transportsystemen, waarbij de regel is dat middenklossen niet breder mogen zijn dan 150 mm. Bij de inrijbreedte (6) wordt rekening gehouden met de afstand van de vorken van vorkheftrucks en pallettrucks volgens de ISO 6780 standaardafmetingen.

 

Antislip op bovendek pallets

 

Lading moet op zijn plek blijven. Sommige verpakte producten zijn van zichzelf erg glad en kunnen op een normaal pallet gaan schuiven. Voor zulke ladingen zijn speciale antislip pallets ontwikkeld. Deze voorkomen dat geladen goederen tijdens transport gaan schuiven en zorgen er bovendien voor dat lege, gestapelde pallets steviger staan. Antislip pallets zijn gemaakt van een speciaal TPO polymeer. TPO polymeren, ook wel TPE-O, staat voor ThermoPlastische Elastomeer op Olefinebasis. Deze elastomeren worden toegepast als de conventionele thermoplasten zoals PE en PP niet aan de gewenste eisen van slijtvastheid, taaiheid of frictie voldoen. Door de TPO polymeer is het contactoppervlak van de antislip pallets beduidend stroever en zeer geschikt om gladde ladingen beter op hun plek te houden.

 

 

Antistatische pallets

 

Voorwerpen van kunststof, dus ook plastic pallets, kunnen bij contact door wrijving statisch geladen worden. Deze lading verdwijnt bij contact met een ander soort materiaal. Dat ervaart u in het dagelijks leven bijvoorbeeld wanneer u een elektrisch schokje krijgt als u een autoportier opent. Bij pallets is deze statische lading heel onwenselijk. Statisch geladen voorwerpen trekken stof aan, wat invloed kan hebben op houdbaarheid of kwaliteit van de lading. Elektronische producten kunnen zelfs onherstelbare schade oplopen door de statische elektriciteit. Daarom heeft Q-PALL speciale antistatische pallets. Deze worden voorzien van een gebalanceerde combinatie synergetische antistatische additieven die de oppervlaktegeleiding van polyetheen direct verminderen. Een oppervlakteweerstand van

 

Bedrijfslogo op pallets

 

Q-PALL pallets kunnen gepersonaliseerd worden met bijvoorbeeld uw logo, zodat ze duidelijk herkenbaar zijn als bedrijfseigendom. Dat doen we door hot stamping, stansstempels of door middel van zeefdruk.

 

Belasting van pallets

 

De belasting van een pallet heeft te maken met het draagvermogen (linken aan dat zoekwoord). Het zegt iets over het gewicht dat een pallet kan dragen. We onderscheiden drie begrippen: 

 

Dynamische belasting van pallets

 

De dynamische belasting (dynamic load) is de maximale belasting van een pallet tijdens het transport met een vorkheftruck of pompwagen bij een gelijkmatig verdeelde belasting van de pallet. 

 

 

Belasting van pallets in een stelliung

 

Wordt ook wel ‘racking load’ genoemd en is de maximale belasting van een pallet in een palletstelling zonder inlegborden bij een gelijkmatig verdeelde belasting van de pallet. De pallets worden getest met een gelijkmatig verdeelde belasting met zakken van 25 kg. 

 

 

Statische belasting van pallets

 

De statische belasting (static load) is de maximale belasting van een pallet als deze op een vlakke ondergrond staat. Indien er meerdere pallets gestapeld zijn, is het totale gewicht bepalend voor de belasting op de onderste pallet. 

 

  

Bodemsteunen van pallets

 

Deze bevinden zich aan de onderkant van een kunststof pallet en zijn eigenlijk datgene waar de pallet op rust, een slede of poten (linken). Bodemsteunen zijn bijna nog belangrijker dan het oppervlak van een pallet, want ze hebben invloed op de stabiliteit en functionaliteit. Of een pallet stapelbaar en/of nestbaar, wordt mede door de bodemsteunen bepaald

 

Pallet bovendek

 

Het laadoppervlak van een pallet. Keuze tussen geperforeerd bovendek of gesloten bovendek: Pallets met geperforeerd bovendek Met openingen in het bovendek. Voordeel hiervan is dat de pallets lichter zijn en luchtcirculatie bevorderen. Dit maakt ze geschikt voor gekoelde ruimtes. Pallets met gesloten bovendek Hebben als voordeel dat de lading niet kan doorsijpelen naar onderliggende pallets. Minder drukplekken op de goederen.

 

 

Pallets en Carbon footprint

 

Geeft weer hoeveel milieu-impact kunststof pallets hebben, uitgedrukt in kilogram (kg CO2 eq.). Er zijn Environmental Product Declaration (EPD) documenten beschikbaar voor alle typen kunststof pallets. De uitstoot van broeikasgassen heeft een negatieve invloed op het klimaat. De meeste CO2-uitstoot vindt plaats tijdens de winning van grondstoffen, transport en productie van eindfabricaten. Q-PALL draagt een steentje bij aan CO2-reductie door bij alle stappen van het proces, van productie tot recycling, deze uitstoot te minimaliseren. Lees meer over The Orange Value

 

Pallet constructie

 

De manier waarop pallets geproduceerd worden, meestal door middel van de spuitgiettechniek (linken). Hierbinnen worden twee categorieën onderscheiden: Monoblock pallets Pallets uit één stuk. Geldt voor vrijwel alle nestbare kunststof pallets, maar de naam wordt vooral gebruikt voor pallets met sleeplatten uit één stuk. Pallets uit twee of meer delen De delen van deze pallets worden na het spuitgieten pas met elkaar verbonden. Dit gebeurt door middel van lassen, kleven, schroeven of een clipsysteem. Voorbeelden van dit soort pallets zijn hygiënepallets voor levensmiddelen en pallets met clipbare sleeplatten.

 

 

Pallets en draagvermogen

 

Geeft aan hoeveel totaalgewicht een pallet maximaal kan dragen, hoe zwaar een pallet belast mag worden. Hoe beter de constructie van een pallet, hoe hoger het draagvermogen in verhouding tot het eigen gewicht. Het draagvermogen is een van de belangrijkste criteria om uw keuze op te baseren. De capaciteit zegt echter niets over de kwaliteit, het is vooral belangrijk dat deze past bij het toepassingsgebied waarin ze gebruikt worden.

 

Pallets en ESD

 

ESD staat voor ‘electrostatic discharge’, elektrostatische ontladingen met een razendsnel miniatuurvonkje. Dit kan gebeuren als een statisch geladen object in contact komt met een geleider. Kunststof pallets kunnen door minimale wrijving met bijvoorbeeld de lading statisch geladen worden. In explosiegevaarlijke omgevingen levert dat met het oog op ESD een groot risico op. ESD kan ook zorgen voor vroegtijdige storingen van elektronische goederen, wat eveneens zeer ongewenst is. Q-PALL heeft daarom ESD-veilige pallets in het assortiment. Deze pallets op basis van HDPE of PP-polymeerhars met speciale carbon black producten kunnen geproduceerd worden om te voldoen aan uw eisen. De haalbare weerstandniveaus zijn

 

 

Kunststof pallet grondstoffen

 

Budget 

Gerecycled plastic van speciaal geselecteerd materiaal. Deze pallets zijn zeer geschikt voor het eenmalig exporteren van goederen. Pallets uit de budgetlijn hebben nagenoeg dezelfde eigenschappen als pallets uit de regular line, met uitzondering van de materiaalsoort en de eventuele racking load. Het budgetmateriaal heeft een scherpe prijs-kwaliteitverhouding die het aantrekkelijk maakt om over te stappen van houten naar kunststof pallets. 

 

Regular 

 

Multi use pallets voor zowel eenmalig als meermalig gebruik. Gemaakt van hoogwaardig PE (gerecycled polyethyleen). Deze kwaliteitsgrondstof is sterker en lichter dan het budgetmateriaal. Voor een optimale verhouding tussen gewicht en materiaalsterkte is bij enkele producten uit de Regularlijn gekozen voor een mix van PE en PP (polypropyleen). De producten uit de Regularlijn worden veelvuldig en met succes ingezet als exportpallet. Door hun stevigheid kunt u uw zending veilig versturen. 

 

Premium 

Hoogwaardige productlijn gemaakt van PPC (polypropylene carbonate). Dit plastic materiaal wordt gemaakt van nieuwe grondstoffen en niet gewonnen uit gerecyclede materialen. PPC heeft daardoor een homogenere samenstelling en is steviger en duurzamer. Deze kwalitatief hoogwaardige pallets gaan zeer lang mee. Ze zijn dus uitermate geschikt voor langdurig en veelvuldig gebruik. De pallets kunnen goed worden ingezet binnen eigen bedrijf of in een palletpool tussen verschillende bedrijfsvestigingen en klanten.

 

Hoogbouwstelling en pallets

 

Soort magazijn waar goederen in grote hoeveelheden worden opgeslagen in hoge stellingen. Vaak worden in deze stellingen pallets geplaatst.

 

 

Klikbare latten/sleden onder pallets

 

Deze sleden (onderlatten) kunt u zelf op pallets monteren. Daardoor kunnen de pallets tijdens transport gestapeld worden, waarmee u ruimte en dus kosten bespaart.

 

 

Nestbare pallets

 

Nestbare pallets kunnen in elkaar geschoven worden. Dit wordt ook wel ‘nesten’ genoemd. Denk bijvoorbeeld aan plastic bekers die u koopt als een soort rol van in elkaar geschoven bekers. Nestbare pallets nemen hierdoor minder ruimte in beslag bij opslag en transport.

 

Pallet onderlatten

 

Ander woord voor sleden. De plaatsing en hoeveelheid van de onderlatten heeft invloed op de eigenschappen van een pallet: 3 onderlatten Pallets die voorzien zijn van drie sleden in de lengte, zijn geschikt voor geautomatiseerde hoogbouwmagazijn- en transportsystemen. De sleden kunnen verstevigd worden met metaal voor de opslag van hele zware lasten 5 onderlatten Een perimetrische bodem zonder dwarslat in het midden, zodat vorkheftrucks de pallets eenvoudiger kunnen oppakken als de pallet zich in een blokstapeling bevindt. 6 onderlatten Soort bodem met 6 sleden en een kruisdek die een groot draagvlak aan kunststof pallets geven. Daardoor worden de goederen onder de pallet optimaal beschermd tegen drukplekken en andere beschadigingen. Bovendien geeft deze bodem een maximale stevigheid, waardoor de pallets heel geschikt zijn voor blokstapeling.

 

Palletpaspoort

 

Q-PALL doet veel aan recycling. (linken) Veruit de meeste van onze pallets worden gemaakt van gerecycled kunststof. Om toch altijd te weten wat de exacte samenstelling van een pallet is, heeft Q-PALL het palletpaspoort in het leven geroepen. Zo weet u ook van gerecyclede pallets precies waarvan deze gemaakt zijn.

 

Palletpoten

 

Pallets met 9 conische (kegelvormige) poten als bodemsteunen, hebben als voordeel dat ze nestbaar zijn en gestapeld kunnen worden. Daardoor nemen ze 75% minder ruimte in beslag. Handig bij transport en opslag. Het nadeel ten opzichte van sleden is dat ze doorgaans slechts lasten tot een gewicht van 1500 kilo kunnen dragen en niet geschikt zijn voor rollenbaansystemen en hoogbouwmagazijnen.

 

 

Offerteaanvraag
Toegevoegd aan offerteaanvraag
We hebben nog geen zoekresultaten gevonden.
Categorieën
Producten