Direct contact +31 (0)413 353 111  

hout-niet-aant-te-slepem-1

Kunststof wint het nu ook op prijs van hout

Vergelijk kunststof pallets met de houten variant en kunststof wint op veel fronten. Kunststof is hygiënischer omdat het makkelijker schoon te maken is en veiliger omdat het niet splintert. Bovendien zijn kunststof pallets gemiddeld zo’n drie keer lichter in gewicht waardoor zendingen goedkoper zijn. Waarom er dan nog altijd veel houten pallets worden gebruikt? Vooral vanwege de prijs. Houten pallets zijn goedkoper. Tot voor kort. Want door de wereldwijde coronacrisis is de prijs van hout enorm gestegen.

Een enorme prijsdaling. Dat was de verwachting van de houtindustrie toen de pandemie begin 2020 losbarstte. Er werden minder voorraden aangelegd en de productie ging omlaag. Een verkeerde inschatting, zo blijkt. De bouwsector bleef op volle toeren draaien en Amerikanen sloegen massaal aan het klussen. Het resultaat; enorm veel vraag naar hout en weinig aanbod. Inmiddels stijgen houtprijzen tot historische hoogte. Won hout het in het verleden van kunststof als het om de prijs ging. Dat argument houdt niet langer stand. 

Plastic versus hout

Door de enorme tekorten aan hout koop je nu een gebruikte kunststof pallet voor de prijs van hout. Een gebruikte? Jazeker!

Bij de oprichting van Q-PALL was het doel om 90% van de plastic pallets te hergebruiken. Dat is ons ruimschoots gelukt. Maar liefst 98% van onze pallets zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Onze pallets worden zo lang mogelijk hergebruikt, gerecycled en vervolgens als grondstof weer gebruikt voor nieuwe pallets. De levensduur van een kunststof pallet is zo’n 10 jaar. Een houten exemplaar moet vaak na 3 jaar worden gerepareerd of vervangen. 

Hygiëne en ISPM15

We noemden het al. Het feit dat kunststof pallets eenvoudig en grondig te reinigen zijn, heeft ze populair gemaakt bij voedselproducenten en in de farmaceutische industrie. Hout kan schimmels en bacteriën meedragen en vereist een speciale behandeling voor exportdoeleinden; de zogenoemde behandeling volgens ISPM 15. In ISPM 15 zijn maatregelen vastgelegd om te garanderen dat quarantaine organismen zich niet met houten verpakkingen verspreiden. ISPM 15 beschrijft de behandeling van houten verpakkingen, opdat eventueel aanwezige levend ongedierte worden gedood. Bij plastic is dit echter allemaal niet nodig. Kunststof pallets voldoen standaard aan de strenge voorwaarden die landen als Groot-Brittannië, VS, China, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland stellen.

We hebben nog geen zoekresultaten gevonden.
Categorieën
Producten