Pand-qpall-veghel-detail

Nieuw Europees hoofdkantoor Q-Pall Kunststof Pallets

De bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Q-Pall is afgerond. De nieuwe locatie in Veghel bevindt zich langs de A50. In het nieuwe pand zit naast het nieuwe Europese hoofdkantoor ook een nieuwe bedrijfshal. Q-Pall is één van de wereldwijde marktleiders op het gebied van kunststof pallets. De nieuwe locatie is noodzakelijk om verder te kunnen uitbreiden voor dit in 2005 opgerichte bedrijf en biedt ook mooie kansen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) wat bijzonder belangrijk is voor Q-Pall. 

Het nieuwe pand

Dit streven naar MVO van Q-Pall blijkt bijvoorbeeld uit het ontwerp en de constructie van het nieuwe hoofdkantoor en de nieuwe bedrijfshal. Op de bouwlocatie waren namelijk al funderingspalen aanwezig waar bij het ontwerp van de locatie rekening mee gehouden is. Zo wordt niet alleen op de bouwkosten bespaard, maar wordt ook onnodig materiaalgebruik voorkomen. Daarnaast maakt de nieuwbouw het voor Q-Pall ook mogelijk om andere grote stappen te zetten op het gebied van MVO. Zo zullen een lucht-/warmtepomp en zonnecollectoren op het dak niet ontbreken en zal het nieuwe pand vrijwel energieneutraal zijn.

Het ontwerp van het pand is strak en simpel, maar door grote raampartijen, grote overstekken en het integraal in de gevel verwerken van bijvoorbeeld de zonwering zal er een fraai gebouw komen te staan. Het is een verdere en grote stap in het streven van Q-Pall om op een efficiënte manier, duurzame kunststof pallets te produceren. 

Q-Pall en kunststof pallets

Q-Pall is een grote Europese speler op het gebied van fabricage van kunststof verpakkingsmaterialen en dan met name kunststof pallets. Kenmerkend is dat Q-Pall de productie van kunststof pallets zo veel mogelijk laat plaatsvinden op de locatie waar behoefte is aan de pallets. Dat wordt bereikt door de matrijzen waarmee de pallets gemaakt worden, te vervoeren naar een plaatselijke productiefaciliteit. Door alleen die matrijzen te vervoeren wordt een enorme besparing bereikt op transportkilometers en daardoor CO2-uitstoot en kosten van vrachtwagens. 

Een concreet voorbeeld: als in Nederland kunststof pallets geproduceerd zouden worden die bestemd zijn voor de Franse markt dan betekent dat vele volle vrachtwagens die lange ritten richting het zuiden en weer terug moeten maken. Door alleen de matrijs richting Frankrijk te vervoeren en de pallets plaatselijk te produceren wordt enorm bespaard op transportkilometers en daardoor de CO2-uitstoot. Inmiddels zijn er productielocaties in Balk (NL), Ringe en Marktoberdorf (D), Ribe (DK) en Nantes (F).

 

Q-Pall beheert volledige keten

Q-Pall produceert niet alleen kunststof pallets. Ook het ontwerp, de distributie en de verkoop wordt door Q-Pall verzorgd. Het Veghelse bedrijf is dus actief in de gehele keten met als gevolg dat alle onderdelen goed op elkaar afgestemd worden. Een ander belangrijk kenmerk van de kunststof pallets is dat deze na hun levensduur weer volledig gerecycled kunnen worden. De gebruikte kunststof pallets dienen dan dus als grondstof voor nieuwe pallets. Bovendien vormt het plastic dat weer uit de oceanen verwijderd wordt, de zogenoemde plastic soep, ook een steeds belangrijker wordend onderdeel van de gebruikte grondstoffen. Ook dit is een mooi voorbeeld van de maatregelen die Q-Pall neemt op basis van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

We hebben nog geen zoekresultaten gevonden.
Categorieën
Producten